Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Δείξε μου τα νύχια σου να σου πω..... το πρόβλημα υγείας!

Δεδομένου ότι πολλά προβλήματα υγείας έχουν επίδραση στα νύχια μας, καλό είναι τα αντιμετωπίζουμε και ως διαγνωστικό μέσο......


Λακκουβίτσες: Οταν η επιφάνεια του νυχιού που κανονικά είναι λεία εμφανίζει κοιλότητες, τότε μπορεί να είναι ένδειξη ψωρίασης. Αυτή η φλεγμονή του δέρματος μπορεί επίσης να επηρεάσει και τα δερματικά κύτταρα του νυχιού. Οταν η ψωρίαση αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη αγωγή και ελεγχθεί, τότε και η επιφάνεια των νυχιών αποκαθίσταται σταδιακά.

Σχήμα κουταλιού: Οταν ένα νύχι έχει σχήμα κουταλιού, τις περισσότερες φορές είναι σύμπτωμα σιδηροπενικής αναιμίας. Οπως συμβαίνει με πολλά προβλήματα υγείας έτσι και με αυτό μπορεί να χρειαστεί να περάσουν πολλοί μήνες πριν εμφανιστεί και στα νύχια. Οταν όμως η αναιμία αντιμετωπιστεί, και σε αυτήν την περίπτωση το νύχι επανέρχεται.

Ξεφλουδίζουν: Τα νύχια αποτελούνται από πολλές στρώσεις της πρωτεΐνης κερατίνης. Οταν τα χέρια μας είναι συνέχεια εκτεθειμένα σε νερό, κρύο ή ξηρό αέρα, αυτές οι στρώσεις έχουν την τάση να αποκολλούνται. Ετσι, αρχίζουν να ξεφλουδίζουν. Εκτός από ένδειξη ανάγκης για καλύτερη προστασία των χεριών σας, το ξεφλούδισμα των νυχιών μπορεί να δείχνει έλλειψη λινολεϊκού οξέος. Ο ευκολότερος τρόπος για να αποκαταστήσετε την ισορροπία αυτού του συστατικού είναι να αυξήσετε την κατανάλωση φυτικών ελαίων.

Εύθραυστα:
Τα νύχια που σπάνε εύκολα είναι αυτά που δεν μπορούν να συγκρατήσουν την υδάτωση. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε θυρεοειδή που υπολειτουργεί ή σε διατροφή χαμηλή σε σίδηρο. Εχει αποδειχθεί ότι τα συμπληρώματα βιοτίνης βελτιώνουν αυτό το πρόβλημα.

Κιτρινισμένα: Το υγιές νύχι έχει ένα όμορφο, ροζ χρώμα. Οταν όμως όλα τα νύχια κιτρινίζουν, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη πνευμονοπάθειας ή διαβήτη. Αν υπάρχουν απλά κίτρινα στίγματα στην επιφάνειά τους, αυτά μπορεί να είναι ένδειξη μυκητίασης ή ψωρίασης. Αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο αν αυτές οι κιτρινίλες επιμένουν. Πάντως, έχετε κατά νου ότι η συχνή χρήση σκουρόχρωμων μανό μπορεί επίσης να προκαλέσει κιτρινίλες.

Λευκά στίγματα: Τις περισσότερες φορές πρόκειται για αποτέλεσμα τραυματισμού του νυχιού, συνήθως στη βάση του. Τα στίγματα εμφανίζονται αρκετό καιρό μετά το χτύπημα εξαιτίας του γεγονότος ότι το νύχι μεγαλώνει αργά, οπότε αργεί να ανέβει το σημείο που τραυματίστηκε. Αν ωστόσο είστε σίγουροι ότι δεν έχετε χτυπήσει και εμφανίζονται συχνά λευκά στίγματα, τότε μπορεί να οφείλονται σε ψωρίαση ή έκζεμα, ακόμα και σε έλλειψη ψευδαργύρου από τον οργανισμό σας.

Ραβδώσεις: Τα νύχια που έχουν κάθετες ραβδώσεις συνήθως δεν προδίδουν κάποιο πρόβλημα υγείας αλλά την ηλικία μας. Ωστόσο, υπάρχει μια ασθένεια που ονομάζεται γραμμές του Beau, οι οποίες είναι ένδειξη συστεμικού προβλήματος υγείας. Οταν κάποιος έχει αρρωστήσει σοβαρά ή έχει περάσει από έντονο στρες, τα νύχια μπορεί να σταματήσουν να μεγαλώνουν. Οταν αρχίσουν να μεγαλώνουν και πάλι, τότε εμφανίζεται η αυλάκωση στο σημείο όπου θα έπρεπε να είχαν μεγαλώσει πολύ καιρό πριν. Αν υπάρχει βαθιά αυλάκωση μόνο σε ένα νύχι, μπορεί να είναι ένδειξη ότι υπάρχει κάποια κύστη στη βάση του νυχιού που επηρεάζει τον τρόπο που αυτό μεγαλώνει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου